Сазнајте о највећој копненој животињи.

Слон




Слонови су највеће копнене животиње на свету. Афрички слон се налази на континенту Африка, а индијски слон у Азији. Слонови су сисари као и биљоједи, што значи да једу само биљке, а не месо.

Врсте слонова

Постоје две главне врсте слонова: афрички слон и индијски слон.
  • Афрички слон - Афрички слон је већи од индијског слона. Има и веће уши. И мушкарци и жене имају кљове. Афрички слон има наборасту сиву кожу, лелујавих леђа и два врха на крају трупа којима може попут прстију подизати ствари.
  • Индијски слон - Индијски или азијски слон је мањи од афричког слона и има мање уши. Имају више грбавих леђа и само један врх прста на крају трупа. Такође, њихова кожа је мање наборана од афричког слона.

Воз слона са бебом

Колико су велики?

Слонови су заиста џиновске животиње. Они могу нарасти до 11 стопа и тежити и до 13.000 килограма. Највећи слон икада био је висок 13 стопа и тежак 24.000 килограма! Апетити слонова велики су колико и њихова величина. Они могу појести до 400 килограма и попити до 30 литара воде сваког дана.

Како изгледају?



Слонови имају много занимљивих карактеристика, укључујући џиновске уши, дугачке кљове и огромно трупце. Слонови машу џиновским ушима да се охладе. Њихове кљове могу бити дугачке и до 10 стопа. Слонови користе кљове за копање или стругање коре са дрвећа. Понекад их користе за борбу. Кљове им расту целог живота.

Гепек

Слоново труп је њихов најсвестранији додатак. Слонови користе дугачка трупца да покупе храну малу попут влати траве, али и да сруше гране дрвећа да би дошли до хране. Слонови такође користе ковчег да пију, миришу и усисавају воду како би се прскали за купку.

Да ли су паметни?

Слонови се сматрају врло интелигентним. Имају врло софистициране социјалне структуре и методе комуникације. Такође су врло вешти са алатима и могу се обучити за све врсте задатака. Можда постоји истина у изреци коју „слон никад не заборавља“.

Баби Елепхантс

Слончић се назива теле. Као и сви сисари, и бебе се хране мајчиним млеком. Они су длакави и обично су високи између два и три метра.

Да ли су угрожени?

Због своје величине и цењених кљова од слоноваче, слонови су одавно омиљени код ловаца на велику дивљач. Превише лова проузроковало је да се популација слонова брзо смањује. Слонови су данас заштићена врста широм света.

Забавне чињенице о слоновима
  • Слонова кожа може бити дебела и до једног инча, али је такође врло осетљива.
  • Највећи слон икада био је тежак 24.000 килограма и висок 13 стопа.
  • Они могу да чују међусобне позиве на удаљености до 8 км.
  • Слонови, или бикови, живе сами кад постану одрасли. Међутим, женке, или краве, живе у уским породичним групама које води најстарија женка, звана матријарх.
  • Имају слаб вид, али одличан слух и њух.
  • Супротно популарном веровању, слонови заправо не воле кикирики.
  • Бацаће песак и прљавштину на леђа да се не опеку.
  • Слон је довољно паметан да се препозна у огледалу.
Слонови се играју

Више о сисарима:

Сисари
Афрички дивљи пас
Амерички бизон
Бацтриан Цамел
Плави кит
Делфини
Слонови
Џиновска панда
Жирафе
Горила
Нилски коњи
Коњи
Мееркат
Поларни медведи
Преријски пас
Црвени кенгур
Црвени вук
Носорог
Споттед Хиена