Афрички дивљи пас

Афрички дивљи пас стоји
  • Краљевство: Анималија
  • Тип: Цхордата
  • Класа: Маммалиа
  • Редослед: Месождер
  • Породица: Цанидае
  • Род: Ликан
  • Врсте: слика
Како изгледају афрички дивљи пси?

Афрички дивљи пси расту отприлике величине средње до великог пса. Потпуно одрасли, теже између 40 и 80 килограма, а расту до висине од 30 до 43 инча. За разлику од осталих паса, на ногама имају четири прста, уместо пет. Такође имају прилично велике уши, дуге мршаве ноге и дугачак реп.

Можда је њихова јединствена карактеристика капут. То је прошарано мрљама различитих боја, укључујући белу, смеђу, црну, црвену и жуту. Због капута их често називају осликаним псом. Сваки дивљи пас има јединствени образац.

Где живе?

Данас се афрички дивљи пси углавном налазе на истоку и југу Африка . Једном су лутали много већим подручјем Африке. Они првенствено живе у травњаци саване , али се може наћи и у шумским и планинским пределима Африке.

Шта једу афрички дивљи пси?



Дивљи пси лове у чопорима и могу срушити неке велике сисаре. Они ће јести већину сисара које могу ухватити и убити, укључујући антилопе, импале, телади гнуа, газеле, па чак и велике птице попут нојеви .

Живот у чопору

Афрички дивљи пси живе у организованом чопору сличном вуковима. Типично чопор имаће између 6 и 20 паса, али неки већи чопори постоје. Чопор лови заједно и нуди заштиту од предатора. Познато је да помажу једни другима, деле храну и брину се о слабијим члановима. Чопор предводи доминантни мушки и женски пар паса.

Да ли су угрожени?

Да, афрички дивљи пси су угрожене врсте . Некада их је у Африци живело готово 500.000, али данас у дивљини живи само између 3.000 и 5.000. Главна претња је губитак станишта услед људске популације. Једном чопору дивљих паса треба прилично велика ловна територија да би преживела. Када се њихова територија преклапа са фармерима, често их убијају како би заштитили стоку.

Забавне чињенице о афричком дивљем псу
  • Обично ће живети око 11 година у дивљини.
  • Они су неки од најуспешнијих ловаца који убијају око 80% свог циљаног плена. Ово се пореди са лавовима који обично ухвате само око 30% свог циљаног плена.
  • Друга имена за ове животиње укључују афрички ловачки пас, сликани ловачки пас и кићени вук.
  • Имају један од најснажнијих угриза било које животиње на својој величини тела.
  • Типично легло имаће око 10 штенаца, али може имати само 2 и чак 20.
  • Пре него што чопор почне да лови, они узбуђено скачу около. Прескачу и зарањају један под другим испуштајући узбуђени цвркућући звук.
  • Пакет остаје у покрету, ретко се задржавајући на једном месту дуже од дан или два.
Више о сисарима:

Сисари
Афрички дивљи пас
Амерички бизон
Бацтриан Цамел
Плави кит
Делфини
Слонови
Џиновска панда
Жирафе
Горила
Нилски коњи
Коњи
Мееркат
Поларни медведи
Преријски пас
Црвени кенгур
Црвени вук
Носорог
Споттед Хиена